Ana içeriğe atla

Bitcoin Avantaj Ve Dezavantajları





EKONOMİ'DE YAYGINLAŞAN BITCOIN KULLANIMININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI'NIN İNCELENMESİ 


1.GİRİŞ
            İnsanların modern ekonomideki sınırlı değer saklama ihtiyacını karşılamak için doğan bitcoin,  serüveni 1971 yılında Amerikan Başkanı Nixon tarafından doların altına olan endeksinin kaldırılmasının ardından tüm dünya paralarının dolara bağımlı olması nedeniyle (FED) sınırsız basılabilir hale gelmesine sebep oldu.1971 yılında uygulanan bu politika 2008 krizinin patlak vermesi üzerine önce Amerikanın daha fazla para basması’na sonrasında bütün dünyanın bu uygulamayı devam ettirerek artan enflasyon, faiz oranlarının üzerine paranın değerini kaybetmesi ve devletin bankaları ve finans kurumlarını kurtarmak için küçük ve orta ölçekli işletmeleri görmezden gelerek maliyetlerin halkın sırtına bindirilmesi halkın devlete ve ulusal paraya olan güvenini yitirmesine sebep oldu.
            Bu durum insanlar’ın sınırlı para birimlerine (altın,gümüş,platin vb.) yönelmesine sebep olmakla beraber teknoloji ile yakından ilgilenen ve artık devlete güvenmeyen bir grup, paranın devletlerden bağımsız bir şekilde kişiler arasında nasıl değişebileceğini araştırmaya başladılar.2008 yılının Ekim ayında Satoshi Nakomoto isimli kişi tarafından yayınlanan makale ile bu sistemin nasıl çalışabileceği hakkında ipuçları verildi, bu makalenin yayınlanmasının ardından 1 yıl sonra ilk dijital nakit para sisteminin yazılımı yazıldı.Bunun üzerine dönemin ilk kullanıcısı olan ve bitcoin’in yazılım geliştiricisi Hancyecz 21 Mayıs 2010’da Papa Johns’tan 10.000 bitcoin karşılığı 2 adet büyük pizza istedi ve tarihteki ilk işlem bu şekilde yapılmış oldu.
            Yazılan bu sistem ile günümüz şartları altında ortaya çıkan bitcoin geleneksel ödeme araçları yerine finansal hizmetlerin karşılamasında önemli bir yapıtaşı oldu.Daha sonra Amazon'daki alışverişlerde kullanılmaya başlanan bitcoin çıkış noktasını kredi kartı ile bitcoin alınmasını sağlayarak yapacaktı.Kredi kartı sahipleri, bitcoin ile alışveriş yapmak isteyen adına alışverişi tamamlayarak karşılığında bitcoin almış olacaktı, bu uygulama ile pizza ile başlayan bitcoin’in pazarlaması genel bir ticari pazara dönüştü.        
            Bu noktadan sonra aracıları ortadan kaldıran ve işlem masraflarını azaltan bu karlı işin dünyada büyük bir ses getirdiğine şahit olduk ve artık etrafımızda para kazanmak için hırslı bir takım kişilerin bu işe soyunduğu gördük.
            Bu çalışmada ilk olarak bitcoin'in günümüz ekonomisinde hangi durumlarda kazanıldığını ve nasıl elde edildiğini açıklayacak daha sonra elde edilen ve cüzdanda biriken bu bitcoinler’in kullanmındaki avantajları ve dezavantajları 2008'den bugüne inceleyeceğiz
2. ANAHTAR KAVRAMLAR VE YAPILAN ARAŞTIRMA
      Bu bölümde araştırmanın kavramları ve yöntemi sunulmuştur.
            2.1 Araştırmada Kullanılan Kavramlar
Ekonomi: Sınırsız olan insan ihtiyaçlarını karşılamak ve maddi refahını arttırmak amacı ile kıt kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını inceleyen bilim dalıdır ( Arıkan, 2000: 53 ).
Bitcoin:Bitcoin dünyada modern ekonomimizin her kısmında kullanılabilen ve merkezi olmayan sisteminin ilk örneğidir. İlk kripto para örneği teşkil eden bitcoin aynı zamanda kriptografik olarak yasal bir şekilde tahsis edilmesinin basitleştirilmesi anlamına gelen bir dijital para birimidir (IBAD, 2018:414).
Blok-zinciri:Kripto paranın küresel işlem defteri denilebilen dijital kayıt sistemine verilen isimdir. Sistem içerisinde yaratılan sanal para bu deftere yazılır. Böylece sanal para üretilmiş olur. Blok zinciri şeklinde kaydedilen dijital bilgi öbeklerinden oluşan bu sisteme bitcoin demesinin nedeni ise bilgisayardaki en küçük veri birimi olan bit sistemine göre oluşturmasından kaynaklanmaktadır (Vigna&Casey, 2015:172).
Defter-i Kebir(Büyük Defter):Ana hesapları bünyesinde toplayan defterdir.Yevmiye defterine kaydedilen işlemler usulüne uygun olarak bu defterdeki hesaplara geçilerek mali bilgilerin sınıflama işlemi yapılır ( Giray, 1997:80 ).

2.2. Araştırmanın Yöntemi
            Araştırma yöntemi olarak; araştırma konusuyla ilgili bilgileri bir araya getirerek, anlaşılır biçimde düzenleyerek ve sunarak, bu düzenlemeden hem bugün için hem de gelecek için uygulanabilir çıkarsamalar yapmak olan Betimsel Araştırma Yöntem (BAY) ve geçmişte olmuş ve bitmiş olayları vb. durumları, günümüze ulaşmış belgelerden, kanıtlardan yararlanarak ortaya koymak olan Tarihsel Araştırma Yöntemi (TAY) kullanılmıştır.

             2.3.Araştırmanın Hipotezi
Araştırmanın hipotezi şudur: Bitcoin’in diğer değer değişim araçlarına göre avantaj ve dezavantajları, yaptığım araştırma ışığında bitcoin kullanımını etkiler.
Bağımlı Değişken(Y):Bitcoin kullanımı
Bağımsız Değişken(X):Avantaj, Dezavantaj
Araştırmanın amacı; ; bitcoin’in modern dünyadaki diğer değişim araçlarına olan farklarının incelenmesiyle ortaya çıkan avantaj ve dezavantajlarının bitcoin kullanımını üzerindeki etkisi.



3.   BİTCOİN'İN ELDE EDİLMESİ VE KULLANIM AŞAMALARI

Bitcoin’in oluşumunda blok zinciri kavramı ve madencilik büyük bir rol oynamıştır.Bitcoin merkezden üretilemez, aynı zamanda merkezi olmayan ve küresel ağdaki gönüllü kullanıcılar tarafından yapılır. Açık kaynak koduyla madenci yazılımını çalıştıran herkes, isterse madenci olabilir ve bitcoin üretebilir ve bu işlem aynı zamanda blok zincirine kaydedilerek mülkiyet hakkı doğrulanabilir.Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır. Hiç kimse, ve hiç bir otorite, bitcoin sistemine dışarıdan para arz etmeye kalkışamaz. ( Çarkacıoğlu, 2016:13 ).

3.1. Blok Zincir
Blok zincir, bu güne kadar gerçekleşmiş olan tüm bitcoin işlemlerinin kaydını tutan ve aynı zamanda işlemlerin yer aldığı blokların birbirine eklendikçe büyüyebilmesi ile genişleyen genel bir defter-i kebirdir. Bloklar blok zincire doğrusal bir şekilde kronolojik bir sırayla eklenmektedir. Bitcoin ağına atılan bu düğümler, blok zincirinin güncel bir kopyasını bilgisayarına otomatik olarak indirebilmekte. Düğümler işlemleri doğrulayarak kendi ellerinde bulunan defter-i kebir kopyasını güncelliyor ve özel yazılım uygulamaları aracılığıyla da ağdaki diğer düğümlere bu düğümü duyuruyor.
Düğümler'in her bir bitcoin’in mülkiyet hakkını doğrulayabilmeleri için kendi kopyalarını edinmelidir.Blok zincirin yönetimi, birbiriyle sürekli iletişim halinde olan ve yazılımı çalıştıran düğümler ağı tarafından gerçekleştirilmektedir, bu nedenle işlemlerin kaydı için herhangi bir güvenilir üçüncü tarafa ihtiyaç duyulmamaktadır ( Uzer, 2017:31 ).


3.2. Bitcoin Madenciliği
Bitcoin madenciliği, sisteme yeni dahil olan bitcoin temini, hileli işlemleri engellemenin,olmayan bitcoin'leri harcatmamanın ve çifte harcamaları engellemenin yoludur. Bugüne kadar ki onaylanmış bitcoin transfer işlemlerinin, Blok-Zincir'e  işlenmesini, Bitcoin madencileri yaparlar. Blok-Zincir'de bir bloğa yazılmış olan bir işlem onaylanmışdemektir ve artık transfere konu olan alıcı tarafından kendisine gönderilen bitcoin artık kullanılabilir durumdadır.   
 Blok-Zincir'e bloğunu eklemek üzere olan madenci, yeni blokla arz edilen parayı ve bitcoin işlemlerindeki işlem masrafıyla ödüllendirilir.Madencilere verilen ödül yaklaşık her dört yılda bir yarıya iner. ( Çarkacıoğlu, 2016:46 ).


3.3. Bitcoin Cüzdan
Bitcoin üyeliği gerçekleştirerek gerekli ödemeyi yapan şahıs cüzdan elde eder. Bu cüzdana 34 karakterden oluşan bir hesap numarası verilir.Bu hesap numarası halka açık cüzdana sahip olan kişiler tarafından görünebilir. Bu hesap numarası dışında birde şifre verilir. Bu şifre 51 karakterden oluşmaktadır ve istenirse QR kod şeklinde şifreleyerek’te akıllı telefonunuza yükleyebilirsiniz. Bu şifreyi bilen herkes şifrenin ait olduğu hesaptaki tüm varlıkları yönetebilir. Bu yüzden kesinlikle gizli tutulmalıdır.
Bu durum kredi kartı şifresindeki gibi iptal etme ve başvurulan merciler bakımından tamamıyla farklıdır. Kredi kartları belirli bir kullanım limitine tabidir ve dilendiği vakit banka aracılığıyla iptal edilebilir yada bloke konulabilir. Onun için şifresini yada kartını kaybeden kişi bankaya telefon açarak kredi kartı iptali işlemini gerçekleştirebilir.
 Oysa bitcoin sisteminde şifreyi ele geçiren kişi tüm hesabı ele geçirir ve iptali için başvuracak bir merci bulamazsınız. Bu durum bitcoin’in dezavantajları arasında yer almaktadır.( Alpago 2017:416).


4. BİTCOİN KULLANIMININ AVANTAJLARI

Basit bir banka hesabı açarken en küçük belge eksikliğinde veya hatasında bile hesap açma işleminiz reddedilebilir. Bazen de hesaplarınıza farklı konumlardan ulaşmak erişim kısıtlarından veya başka sebeplerden dolayı zor olabilir. Bitcoin ile internete erişebilecek bir cihazınız olduktan sonra, bitcoin hesap cüzdanınızı oluşturabilir ve istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde hesaplarınızı erişim kısıtlamalarına takılmadan kullanabilirsiniz.
Bitcoin işlemleriniz için herhangi bir işlem limitiniz yok. Dünyanın farklı bir bölgesinde olabilirsiniz ve alıcınızda başka bir bölgede olabilir, herhangi bir güçlük çekmeden sorunsuz olarak gerekli miktarı alıcınıza gönderebilirsiniz.İşleminiz ulusal olarak kontrol edilemez dahası hiçbir kurum tarafından önlenemez. Ülkelerarası işlem bitcoin ile son derece kolay çünkü hiçbir merkez bankasının kontrolü altında değil. Ayrıca, bitcoin sahte olamaz yada kopyalanamaz. Bu özellikleri bitcoin tüm sistemin bütünlüğünü garanti altına alır.
Bitcoin sisteminde, isme, adrese veya başka herhangi bir bilgiye ihtiyaç olmadan sınırsız sayıda bitcoin cüzdan oluşturabilirsiniz. Tüm işlemleriniz gelişmiş şifreleme özelliklerine sahip olduğu için güvenli şekilde oluşturulur. Bitcoin cüzdan sahibi dışındaki herhangi bir kişinin, cüzdan hesabı saldırıya uğramadıkça cüzdandan ödeme yapması imkansızdır.
Şifre ve gizlilik esasına dayanan bu para sistemi vergi ve diğer kamu kuruluşları gibi birçok alanda servet sahiplerine daha çok finansal özgürlük sağlamaktadır. Bitcoin, kullanıcılarına düşük işlem maliyetleri ile arttırılmış gizlilik ve enflasyonist etkilerden korunma benzeri avantajlarda sunmaktadır.

“Tamamen iki taraf arası bir elektronik para versiyonu, çevrimiçi ödemelerin bir finans kurumuna gitmeden doğrudan bir partiden diğerine gönderilmesine imkân sağlayacaktır. Günümüzde dijital imzalar çözümün bir kısmını sağlıyor, ancak çifte harcamaları önlemek için güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan dolayı elektronik ödemelerin (EFT) avantajları azalmaktadır. İşte biz bu üçüncü kişiye (banka) olan ihtiyaca gerek duyulmayacak kişiden kişiye (peer-to-peer) doğrudan transfer yapılabilecek bir ağı çözüm olarak sunuyoruz.” ( Satoshi Nakamoto,2008:2 ).

Başka herhangi bir çevrimiçi transfer sistemi veya banka  kullanarak para aktarmak, işlem yapan için maliyetlidir. Bitcoin transfer ederseniz bankalara ve diğer kuruluşlara komisyon veya ücret ödemenize gerek yok. Bitcoin transferi de ücretsiz değil ama katlanılan maliyet bankalara göre son derece düşük. ( Çarkacıoğlu, 2016:82 ).


5. BİTCOİN KULLANIMININ DEZAVANTAJLARI
Çoğu kişi bitcoin’in nasıl kullanılacağının farkında değil. Dijital para birimi teknolojisi biraz karmaşık ve bu nedenle yatırım yapmadan önce dikkatli olunması gerek. Bilgi eksikliği nedeniyle birileri tarafından büyük getiriler kazanacağınıza inandırılarak kandırılmanız oldukça kolay.
Bitcoin piyasası başlangıçtan beri, çok oynak bir yapıya sahip. Fiyatlardaki yüksek oynaklıktan dolayı kurumsal ve bireysel kullanımda bazen endişeler yaratabiliyor. Fiyatlarda yaşanan bu aşırı dalgalanma ilgiyi de sürekli artırıp azaltabiliyor, yani hala insanlığın büyük bir kısmı bitcoin kullanımı konusunda nötr.

Bitcoin yatırımları değişken doğası nedeniyle, hackerlar ve yasa dışı faaliyet finansmanları tarafından kullanıldığı için, merkezi bir otorite olmaması nedeniyle’de risk taşımaktadır. Bir iflas durumunda güvence merkezi olan yasal ve resmi kurumun olmaması kullanıcılar için büyük bir risk. Merkez bankaları veya diğer resmi kurumlar kripto para dünyasına ya çok temkinli ve reddeder tarzda yaklaşsada, bu bakış yavaş yavaş değişmektedir ve bitcoin’in genel kabul görmesi zamanla dahada genişleyecektir.
Bitcoin kullanımına ilgi var ama kullanım yaygınlığı konusuna bakınca çoğu  ülkede ve çevrimiçi web sitelerinde bitcoin kabul edilmiyor, çok az ülke bitcoin kullanımını yasallaştırmış durumunda. Bu durum günlük kullanımdaki pratiklikte sınırlı imkan olmasına sebep oluyor.
Yanlışlıkla bitcoin kullanarak birine ödeme yaparsanız, ödediğiniz değerin geri ödemesini almanın bir yolu yok. Yapabileceğiniz tek şey, kişiden geri ödeme istemek ve isteğiniz reddedilirse, üzerine bir bardak soğuk su içmek.
Bitcoin şifrenizi telefonunuza veya bilgisayarınıza kaydettiyseniz, şifrenizi unutmamanız gerek ve bu cihazları kaybetmemelisiniz. Kaybetmek, merkezi bir otorite olmadığı için geri alamayacağınız anlamına gelmektedir.
Bitcoin ilk dijital para birimi olduğu için kripto para piyasasında en çok rağbet gören sanal para birimi durumundadır. Bu gerçek bitcoin’e olan dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bugüne kadar 40’a yakın bitcoin satış portalı kurulmuş ancak bunlardan 18 tanesi kapanmıştır. Bu kararı almalarında hacker saldırıları birinci neden olarak ön plana çıkıyor. Ancak buna rağmen bitcoin diğer kripto paralarla karşılaştırıldığında kullanıcı sayısı daha fazla artmakta ve kripto parapiyasasında hacker saldırıları en fazla popüler olan bitcoin üzerinde yoğunlaşmaktadır. ( Alpago 2017:423).





6. GENEL DEĞERLENDİRME
Bitcoin’ ortaya çıkmasından itibaren finansal piyasalarda her geçen gün daha çok dikkat çeken bir olgu olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır.İnsanların güvenini kazanmaya başlamış olan bu yapı her sene yeni kullanıcı ve güncellemeleri ile blok zincirine olan güveni tazeleyip kendini sağlama almaya devam etmektedir.
Gerek geleneksel ödeme yöntemlerine alternatif sunması gerekse altyapısında barındırdığı teknolojik yenilikler ile öne çıkan bitcoin isteğe bağlı herkesin bu madeni eşelemesine yardım ederek geleceğin önemli değişim araçlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
                       
Son zamanlarda finansal piyasalarda hizmet veren bazı isimlerin bitcoin'i kabul edeceklerine dair açıklama yapmaları ve bitcoin’leri itibari paraya çevirebilen takas platformlarının ortaya çıkmasıyla beraber (İstanbul Kadıköy) , kullanıcılarının artmasını sağlamıştır.Bitcoin’in dezavantajlarının çoğunlukla kullanıcı kaynaklı olduğuna dikkat çekerek kredi kartı gibi ödeme araçlarımızdaki bilgilerin ele geçirilmesinin finansal kurumlara ait sistemsel açıklara dayandığını söyleyebilir ve insanların güvenini kazanmaya başlamış olan bitcoin’in her sene yeni kullanıcı ve güncellemeleri ile blok zincirine olan güveni tazeleyip kendini sağlama almaya devam edeceğine ve modern çağın en güvenilir sistemlerinden biri olacağına inancım tam bununla birlikte,bitcoin’in gelecekte ekonomik yaşama tam uyum sağlaması halinde para ve ekonomik sistemlerin buna göre şekilleneceği kaçınılmaz bir gerçek.   
Ancak bu beklentiler ışığında bitcoin’in ekonomideki etkisi ve rolü diğer para ve yatırım araçlarından çok farklı olmayacak gibi duruyor yani başka bir şekilde anlatmak gerekirse belirli bir gelişmişlik düzeyine ulaşmış toplumlar bitcoin’in getirdiği bu imkânlardan faydalanarak gelirlerini ve yaşam standartlarını değiştirebilirken, düşük oranlı gelir döngüsünden kurtulamayan toplumların büyüyen bu ekonomik  eşitsizliğe hiçbir zaman dur diyemeyeceği anlamına geliyor.

                                                                                                                                     02.01.2019



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SSCB'nin Dağılmasından Sonra Rusya Litvanya Ve Özbekistan Ekonomisi

        Bu araştırmada SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un baskılara dayanamayarak istifa etmesinden sonra  Sovyetler Birliği'nin dağılması ile  bağımsızlığını kazanan ülkeler içerisinden Kuzey Avrupada yer alan ve Avrupa Birliğine girme fırsatı elde etmiş Litvanyayı. Zamanın en büyük 3. ekonomisiyken parçalanarak Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) merkezi otoritesinin küllerinden yeniden doğması ile kurulan Rusya Federasyonunu. Ve son zamanlar da Türkiye tarafından bayağı yatırım gören aynı zamanda TÜRKSOY üyesi olan 7 devletten biri olup Orta Asya'da yer alan Özbekistanı Sovyetlerden ayrılması sonrasındaki  küreselleşme etkilerini,  yaşadıkları değişimi, verilerle anlatacağım. Kıyaslamaya başlamadan önce SSCB'nin dünyadaki ekonomik rolünü bulabildiğim endeksler neticesinde anlatmaya çalıştım(91 Öncesi için Rusya,Litvanya ve Özbekistanın kendine özgü verileri yok veya çok kısıtlı bu nedenle küreselleşme öncesi ekonomik durumlarını bu verileri

Covid 19 Salgınında Uluslararası Kuruluşların Rolü

Covid 19 Salgınında (FED) Amerika Merkez Bankası'nın Rolü; ABD merkez bankası Fed, Covid-19 önlemi ile faiz indirimine gitti ve ülkelere doğrudan takas hattını açarak dolar likiditesinin arttırılabilmesini sağladı.FED ayrıca 31 Mart sonrasında ABD devlet tahvili veren merkez bankalarına limit olmaksızın repo imkanı tanıyacağının garantisinide verdi.Bunun yanında diğer merkez bankalarına'da devlet tahvilini verip sonrasında ise tahvili geri almak kaydıyla dolar alınmasına ilişkin düzenlemeler getirdi.Bu sayede ülkeler tahvil karşılığı aldıkları dolar ile kendi piyasalarını iyileştirip, şirketlerine destek verebilecek konuma gelecek.Ama sonrasında bu krizi iyi bi şekilde atlatsalar da dolar karşılığında borçlandıkları tahvili geri alacakları için ekonomik olarak dalgalanmalar yaşayacaklar. Covid 19 Salgınında (IMF) Uluslararası Para Fonu'nun Rolü;        IMF virüs salgınıyla mücadele kapsamında, düşük gelirli ülkelere destek için kredileri 3 katına çıkarmayı plan